Koristeita keltaisen salin kattoon
Olimme jättäneet keltaisen salin kattoon Halltex-levyt, mutta nyt oli aika muokata salin ilmettä. Lisäsimme levyjen kulmiin koriste-ruusukkeet ja kattoon lampun yläpuolelle koriste-elementin. Käyttämällä mielikuvitusta katosta saatiin mielenkiintoisempi ja persoonallisempi.
Suunnitelma oli kypsynyt vähitellen, aina välillä silmät hakeutuivat keltaisen salin kattoon – sille täytyisi tehdä jotakin vielä. Katto vaikutti kyllä siistiltä, mutta ankealta. Olimme tyttäremme Heidin kanssa kehitelleet ajatusta: Halltex-ruutujen kulmiin kiinnitettäisiin pienet kipsistä tehdyt ruusukkeet. Valaisimen yläpuolelle voitaisiin vielä rakentaa koristelevy, johon voisimme joko taiteilla kattomaalauksen tai sitten kehitellä siitä ”kattorosetin”.
Olin joskus katsellut Rakennusapteekin tuotteista sopivaa koristemallia kiinnitettäväksi salin katon paneelien kulmiin, mutta juuri siihen tarkoitukseen sopivia en ollut löytänyt, ja olisivat ne tulleet kalliiksikin, kun paneelien kulmia oli niin paljon. Mietin silloin, että jonakin päivänä vielä teen sopivan mallin, joista monistamme koristeet katon paneelien kulmiin.
Ajattelin, että koska Heidi oli tehnyt muotteja kakkujen ja leivosten koristelemiseen, hänellä voisi olla taipumusta kehitellä ideaa, ja toteuttaa myös rakennuspuolen koriste-elementtejä. Hän on ollut muutaman vuoden hammasteknisellä alalla, ja saanut kokemusta kipsin työstämisestä. Hän oli tutustunut sellaisiin muotintekomateriaaleihin ja kipseihin, joiden avulla olisi mahdollista toteuttaa hyvin myös koristeruusukkeiden tekemisen. Hän pystyi tekemään muotteja, jotka jouduttivat itse suunnittelemiemme koriste-elementtien tekoa. Hammastekninen kipsi on kovempaa, ja siinä valantatekniikka poikkeaa tavallisen kipsin valmistamisesta. Tulos on hienostunut ja pinta samettimaisempaa kuin normaalikipsillä tehtynä.

Olin pelastanut roskapisteestä muutama vuosi sitten ison kullatun peilinkehyksen, jonka kulman kipsikoriste oli vaurioitunut. Heidi korjasi sen jokin aika sitten tekemällä muotin taulun toisesta kulmasta, ja valamalla siihen kipsin. Osan hän kiinnitti sitten rikkoutuneeseen kulmaan. Kun paikkakohta oli kullattu, korjauskohtaa ei helposti edes huomaa, jollei tiedä, missä se on. Ajattelin, että se kehys sopii erinomaisesti keltaiseen saliin. Taulu siihen on tosin vielä tekemättä, kehys odottaa vielä uutta tulemista. Tästä innostuneena halusin kuitenkin, että nyt voitaisiin katon koristeet tehdä, kun tämäkin kävi näin hienosti.
Hahmottelimme Heidin kanssa erilaisia koristevaihtoehtoja, ja aloin muotoilla Original Sculpey-massasta suunnittelemaani mallikappaletta koristeruusuksi, joka tulisi Halltex-levyjen kulmiin. Huomasin, että kokeilukappale on liian matala, joten lisäsin siihen materiaalia, jota aloin muotoilla edelleen. Jossakin vaiheessa olisin tarvinnut lisää hyviä työvälineitä, jotka olivat Heidin matkassa. Kun hän tuli, jatkoi hän minun tekemääni aihiota, ja pian tulos alkoikin jo näyttää hienostuneemmalta ja paremmin toimivalta.
Kipsivalumuotissa ei voi olla sellaisia allemenoja, jotka estävät esineen muotista irrottamisen. Muottiin kannattaa myös laittaa valmiiksi ruuvin kiinnitystä varten tappi, joka valettaessa jättää muotin keskelle tyhjää. Silloin on helpompi porata koristeeseen ruuville reikä. Sitä tarvitaan, kun kiinnitetään koriste kattoon. Ruuvin päälle voi halutessaan keksiä peitteen, esim. kipsimassaa tai sitten kiinnittää ruuvin päähän ruuvisuojus tms. Helmikoriste olisi yksi vaihtoehto, joka peittäisi ruuvin kannan.
Alan ammattilaisena Heidiltä valu sujui helposti, minä tuskin olisin saanut aikaan kolmeakymmentä ruusuketta aivan heti! Kipsin tekeminenkin vaatii taitoa, siihen ei saa tulla ilmakuplia sekoitusvaiheessa. Kipsi oli hyvälaatuista, erikoiskovaa ja kipsitäryttimen avulla kipsiin ei jäänyt myöskään valuvaiheessa kuplia, jotka voisivat vaikuttaa sekä näköön että ruuvausvaiheessa työstöön.
Koristeruusukkeet annettiin kuivua, ja porasin niihin reiät ruuvien kiinnittämistä varten. Osa niistä oli kunnolla kuivunut, mutta viimeisimmät olivat vielä hiukan kosteat poratessani reikiä. Silloin poraaminen oli todella hankalaa, ruusuke kuumeni eikä poranterä ollut mennä millään koristeen läpi. Ylikuumennutta poranterää joutui hiukan jäähdyttelemään, ennen kuin pystyi jatkamaan. Sain kuitenkin porattua reiät, ja kaikki ruusukkeet säilyivät ehjinä. Talon isäntä sai pisimpänä tehtäväkseen ruuvata ruusukkeet kattoon.
Kattoon lampun yläpuolelle oli määrä tehdä myös koriste-elementti, iso ”kattorosetti”. Kevyttä materiaalia oli vaikea löytää, mutta asia ratkaistiin sitten sillä, että ostimme ohutta vaneria, johon täytyi tietysti hankkia kehyslistaa, jonka avulla levy saataisiin siististi ja suorana kattoon. Ajattelimme koristella tai maalata siihen taidetta. Mietimme hartaasti, millainen elementti sopisi keltaisen huoneen kattoon. Olisin halunnut tehdä siihen kattomaalauksen, mutta aikamme pohdittuamme tulimme siihen tulokseen, että katon kanssa samanvärinen valkoinen tuo kuitenkin parhaiten tasapainoa huoneen tunnelmaan.
Ohut vanerilevy tuettiin pohjasta laudoilla. Kehykset sahattiin turhankin järeällä pyörösahalla, jolla sai kuitenkin jiirikulmat tehdyksi aika tarkasti. Maalasin levyn ja kehykset ensin Sadolin tartuntapohjamaalilla ja sitten vesiohenteisella Joker-maalilla.
Etsimme sopivia koriste-elementtejä, joista olisimme saaneet kuvioita ja koristeita katon ”rosettiin”. Olin ostanut joskus kirpputorilta styroksisen pienen kattorosetin, jonka nyt sain vihdoin käyttöön. Sahasin rosettiin pyörösahalla sopivan reiän, josta olisi mahdollista saada läpi sähköjohdot ja koukun kattolampun ripustusta varten. Maalasin rosetin samalla maalilla kuin levy oli maalattu.
Liimasin rosettiin vielä samanlaiset kukkakoristeet kuin halltex-levyjen nurkkiin kiinnitettiin. Alku oli valmiina, mutta nyt tarvittaisiin vielä mielikuvitusta, jotta saataisiin sopivan näköinen koriste-elementti kattoon.
Heidi oli säästellyt erilaisia nappeja ja puukoristeita, joiden avulla pääsimme alkuun. Hänellä oli jokunen muotti, jolla tehtiin pieniä kuvioita, Isommat koristukset Heidi teki kakkumuotilla, jonka hän oli itse tehnyt aiemmin. Vähän pienemmät hahmot hän teki nyt myös itse lisäten vielä kasvojen pohjaelementiksi ostamansa muotin kuviota.


Sommittelimme kuvioita hartaasti, aina vain uudelleen. Levy oli kuin palapelin pohja, johon kerätään yhteensopivia paloja. Vihdoin olimme tyytyväisiä, ja sitten alkoi liimaaminen. Isoihin kasvokoristeisiin Heidi porasi reiät, ja kiinnitimme koristeet liimaamalla sekä ruuvaamalla. Halusin, että painavatkin koristeet pysyvät varmasti katossa
Kun levyn koristeet olivat turvallisesti kiinnittyneet, oli aika nostaa elementti kattoon. Aikani pähkäiltyäni kiinnityksiä, päätin, että elementti nostetaan ensin ylös pyörylän keskellä olevaan metallikiinnikkeeseen ja sen jälkeen levy ruuvataan sivusta ja keskeltä vielä kattoon. Niin sitten kävikin, että saimme elementin melkein kunnialla kattoon, yksi naispääfiguurin pala tosin murtui ja irtosi, koska Heidin pää osui siihen. Palat liimasin myöhemmin takaisin koriste-elementtiin. Levy kiinnitettiin lopuksi kulmista sekä keskivaiheilta kattoon ruuveilla. Ruuvien päät maalattiin ja kulmiin liimattiin lehdykät ruuvien kantoja peittämään. Kun saimme koriste-elementin kattoon, saatoimme arvioida, oliko idea hyvä. Näytti siltä, että se on kyllä hyvä, mutta ehkäpä ostamme vielä listaa elementin reunaan, se sitoisi paremmin koriste-elementin muuhun kattoon. Se jää vielä mietintämyssyyn. Ehkäpä joskus…

Vihdoin saimme valmiiksi sen, mitä olin suunnitellut jo kauan aikaa sitten. Kyllähän siinä töitä riitti, mutta oli se sen arvoista!
Pääsiäiseksi saatiin työt valmiiksi. Sen jälkeen oli mahdollisuus tehdä myös pääsiäiskortteja. Mietin, miksi pääsiäiskorteissa kuvataan tipuja, munia, narsisseja tai mitä värit merkitsevät pääsiäisenä. Ylen uutisissa kerrottiin muutamia vuosia sitten asiasta: Pääsiäisen symbolien avulla voitiin pääsiäisen perinnettä viedä eteenpäin. Pääsiäispuput suuntaavat mielen elämän ihmeeseen. Pääsiäismunat ovat uuden elämän symboli. Valkoinen väri kertoo, kuinka Jeesus kuoli viattomana, pääsiäistiput taas kuvaavat ylösnoussutta Kristusta. Violetti väri on paastonajan ja katumuksen väri, keltaiset narsissit puolestaan kertovat uudesta elämästä.
Akvarellit
Alla näet osan keltaisen salin seinillä olevista akvarelleista. Kuvien alapuolella ovat myös linkit, joiden kautta pääset katsomaan muitakin akvarelleja.