Ruokokatto

Ruokokaton rakentaminen Pukkisaaressa

Pukkisaaressa pidettiin ruokokatto -kurssi. Kohteena oli rautakautisen kauppakylän aittarakennus, joten korjausrakentamisessa käytettiin myös perinteisiä työtapoja ja menetelmiä.

Ruokokaton rakentaminen oli aihe, johon halusin tutustua ja myös kuvata tapahtuman. Alla näkyy kuvakooste Varhopatsastalon ruokokatto –projektista, ja jatkossa saattaa tulla myös muutama video tapahtumasta.

Ruokokaton rakentamisessa tarvittiin

Osa ruokokaton teossa tarvittavista työkaluista oli ennestään tuttuja, mutta joukkoon mahtui myös muutamia työkaluja, joiden käyttö avautui vasta työn edetessä, kuten vedettävä surrikoukku, jolla kiristetään ruuviin kiinnitetty teräslanka. Näiden käyttöä opeteltiin ja harjoiteltiin kurssin aikana.

 

Vanha ruokokatto purettiin

Vanhat ruo’ot piti saada ensin katolta alas. Rakennustelineet oli rakenneltu jo edellisenä päivänä, joten koko työtä ei jouduttu tekemään tikkailta käsin. Tosin katon harjalle kiipeäminen oli sinänsä oma taidonnäytteensä, joka sujui kattomestarilta vanhalla rutiinilla. Hyvällä yhteistyöllä koko hanke eteni mallikkaasti.

Ruokokaton rakentaminen alkoi

Ruokoton rakentaminen aloitettiin räystäältä. Ruokonippuja lisättiin kerros kerrokselta kiinnittäen ruo’ot teräslangalla metallitankojen tai riukujen ympäri. Kattomestari osasi hienosti opastaa näissä tehtävissä, kuten myös ruokojen tasaamisessa, tiivistämisessä ja leikkaamisessa. Uskon, että tulkitsen monien muidenkin tuntoja, kun sanon, että taas tuli opittua uutta.

Uusi ruokokatto oli valmis

Tässä kohdassa on sanottava, että parhaan kuvan asiasta saa, kun tulee paikan päälle tutustumaan Pukkisaaren rautakautiseen kauppakylään. Kauppakylä on aivan Seurasaaren kupeessa, mutta on jäänyt varmaan monelta huomaamatta. Nyt voisi olla otollinen hetki käydä tutustumassa siihen.

 

Vanha ruokokatto
Vanha ruokokatto

Otin kuvan rakennuksesta helmikuussa 2019. Tuolloin katto odotti vielä korjaamista.

1 Comment

Lisää kommenttisi