Hirsitalon perusparannus

Pelastettava hirsitalo – korjausrakentamista kerrakseen

Olimme vuosia haaveilleet vapaa-ajanasunnosta, joka olisi kuitenkin kohtuullisen lähellä kotiamme. Se voisi olla sisämaan mökki, vanha talo, joka kaipaa korjausta. Ja puutarha, salainen puutarha olisi ihana.  Suomessa monet vanhat rakennukset ovat joutuneet purkutuomiolle kevyin perustein. Löytämällämme talolla olisi voinut olla tällainen kohtalo, ellemme olisi tulleet oikeaan aikaan oikeaan paikkaan.

Meitä vastassa oli laajan lupiinipellon keskellä villiviinien peitossa oleva vanha ränsistyneen näköinen talo, joka vaikutti sadunomaiselta pikkuruudullisine ikkunoineen. Muutama ikkuna oli poistettu ja siihen oli laitettu jälkikäteen laudoitus. Muuten talon lautaprofiilit näyttivät hienostuneilta.

Tämä yllätyslöytömme oli 1900-luvun alkupuolen hirsitalo vajoineen ja aittoineen melkein puolen hehtaarin tontilla. Maakellarikin löytyi heinien seasta. Toinen maakellari oli jo ajat sitten sortunut. Sen ovi makasi maassa.

Vanha sortunut maakellari
Vanhan sortuneen maakellarin seinä ja oviaukko
Vanhan maakellarin sortunut ovi
Vanhan maakellarin sortunut ovi
Hirsitalon autaprofiili
Hirsitalon lautaprofiili oli niin hienoa, ettei sellaista ole enää nykyään tarjolla

Toinen ulkorakennuksista näytti kallistuneelta, hävitettäväksi sopivalta, toinen oli söpö aitta, selvästikin säilytettäväksi. Arvioimme isomman vajan purkukuntoiseksi. Se odottaa tänäkin päivänä pihassa joko kunnostamista tai purkamista.

Purkukuntoinen vaja
Arvioimme isomman vajan purkukuntoiseksi - se odottaa tänäkin päivänä pihassa joko kunnostamista tai purkamista
Sailytettavä aitta
Pieni söpö säilytettävä aitta

Minä riemastuin sisälläni, ja päätimme tehdä kaupat saman tien, varsinkin, kun tila taloineen ei ollut hinnalla pilattu. Hirsitalossa oli toki puutteitakin, kuten piipun juuresta vuotava vesi; sanko melkein täynnä. 

Ämpäri vuotokohdassa
Yläkerran piipun juuressa nähdään vuotokohta, jonka alle oli laitettu ämpäri
Pikkuruutuiset ikkunat ilahduttivat silmää
Pikkuruutuiset ikkunat ilahduttivat silmää, vaikka osa ruuduista oli rikki ja jokunen puuttui kokonaan
Kivijalan aukoista osa oli suljettu
Kivijalan aukoista osa oli suljettu, pikkuruusut pihan kauneuspilkkuja

Jälkikäteen rakennetun saunan lattiassa oli murtuma, mikä tiesi ongelmia. Muuten talon pohja oli hyvässä kunnossa, vakuutti myyjä. Hän oli itse käynyt tutkimassa asian. Hirsitalo vaikutti vanhaksi rakennukseksi kuitenkin varsin hyväkuntoiselta.

Jatkossa pitää perehtyä alan kirjallisuuteen.  Netistäkin näyttää löytyvän hyviä ohjeita, kuten tämä Museoviraston korjauskortti.

Seinän raosta puhalsi tuuli
Jälkikäteen rakennetun saunan ja vanhan keittiön välisen seinän raosta puhalsi tuuli

Puutarha näytti tosi salaiselta, kun katseli niityn seassa kulkevaa ihmistä. Puutarhasta löytyi kuitenkin monia ihania ruusuja, syreenejä, omenapuita ja muita vanhan ajan pihakasveja. Ihana tila, täynnä mahdollisuuksia ja työtä!

Tosi salainen puutarha
Tosi salainen puutarha, kun ihmistä tuskin näkee heinikon seasta
Villiintynytta puutarhaa
Villiintynytta puutarhaa
Syreenit ihastuttivat silmää
Syreenit ihastuttivat silmää
Tulisimme saamaan omenasatoakin
Tulisimme saamaan omenasatoakin
Juhlimisen paikka - hirsitalo on meidän
Juhlimisen paikka - hirsitalo on meidän

Taiteiden Hirsitalo -blogin tavoitteenani on kertoa jatkossa myös siellä tehtävästä taiteesta. Toivottavasti tulet viihtymään sivuillani!

6 Comments

  1. Ilmeisesti olette hankkineet talon tänä vuonna? Projekti on siis vasta alkamassa, vai?

  2. Kiitos rohkaisevista kommenteista! Taloprojektista voi sanoa, että tällä hetkellä se on jo melkein päätöksessään. Blogissani on tarkoitus käydä läpi projektin eteneminen, miten olemme vähitellen päässeet nauttimaan mukavista entisajan tunnelmmista ja tekemään myös taidetta siellä 🙂

  3. Ihana paikka ja talo. Tästä tulee upea! Pidin novasti tavasta jolla kirjoititte, hellä ote.

  4. Todella ihana talo ja hieno projekti tulossa. Tsemppiä! Itse olen nyt kolme vuotta kunnostanut omaa torppaani ja nyt aletaan olla sen suhteen loppusuoralla. Kaikki työ on ollut sen arvoista!

Lisää kommenttisi